Yaklaşık 200 ülke ve 7,5 milyardan fazla insanla dünyamız; ilginç, eğlenceli ve büyüleyici insanlarla, yerlerle ve şeylerle doludur. Dünyamız hakkında daha önce muhtemelen hiç duymadığınız 10 ilginç gerçek sizi bekliyor. Daha fazla vakit kaybetmeyelim ve listemize başlayalım.
13 Mayıs 2020
Nereye giderseniz gidin, her zaman bir Coca-Cola'nın tadını çıkarabileceğinizi bilmek rahatlatıcıdır. Bu gazlı içeceğin her ülkede satıldığını düşünebilirsiniz fakat uzun zamandır çeşitli ABD ticaret ambargoları altında olan Kuzey Kore ve Küba'da hâlâ satılmamaktadır.
Öte yandan Coca-Cola, geçmişte geçici olarak çeşitli nedenlerden dolayı bazı ülkelerde satışını durdurmuştur. İşte Coca Cola’nın geçici olarak satışının durdurulduğu ülkeler listesi.
Kanarya Adaları'nın kanarya kuşlarının ismini aldığını düşünmek oldukça mantıklı ve yadırganmayan bir varsayım, ancak aslında köpeklerin adını almıştır.
Kuzeybatı Afrika kıyılarında olmasına rağmen, takımadalar aslında İspanya'nın bir parçasıdır. İspanyolcada, bölgenin adı "Köpekler Adası" anlamına gelen ve Latince Canariae Insulae deyiminden gelen Islas Canarias'tır.
Metrik sistem Fransızlar tarafından tanıtılan uzunluk için metre ve ağırlık için kilogram temel birimlerine dayalı , uluslararası kabul görmüş ondalık tabanlı ölçüm sistemidir. Basitlik adına ve uluslararası ticarette karışıklığın önüne geçilmesi için, dünyadaki 200'den fazla ülkenin çoğu, uzunluk veya kütle gibi şeyleri tanımlarken metrik sistem kullanır.
Bununla birlikte, metrik sistem kullanmayan hâlâ üç ülke vardır: Liberya, Myanmar ve Amerika Birleşik Devletleri. Buna ek olarak, Birleşik Krallık ise resmi amaçlar için metrik sistem kullanmasına rağmen, özellikle halk arasında İmparatorluk Ölçü Birimleri kullanımı daha yaygındır ve yasal olarak çeşitli durumlarda İmparatorluk Birimleri kullanılmaktadır.
Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiw-henuakitanatahu, kısaca Taumata, Yeni Zelanda'nın Hawke's Bay bölgesinde, 305 metre yüksekliğinde bir dağın adıdır. 85 harflik uzunluğu ile "En Uzun Yer İsmi" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir.
Kirlilik nedeniyle, ozon tabakasında yaşamı tehdit eden bir hasara sebep olduk. Kırılgan gaz tabakası gezegenimizi koruduğu ve bizi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından koruduğu için bu herkes için kötü bir haber.
Neyse ki, Birleşmiş Milletler'in 2018 raporuna göre, iklim değişikliği uzmanları ozon tabakasının 50 yıl içinde tamamen iyileşeceğine inanıyor.
Independent'ın haberine göre, dünya çapında yaklaşık 700 milyon erkek Muhammed ismini paylaşıyor. Yani düz bir hesapla dünyadaki tam 10 kişiden birinin adı Muhammed.
Muhammed isminin anlamı çok hamd eden, tekrar tekrar övülmüş ve birçok güzel huylara sahip anlamlarına gelmektedir. Türkiye'de de oldukça popüler ve yaygın bir isimdir.
Bazı ülkeler yüzlerce yıllıkken, diğerleri binlerce yıldır uluslarının tarihini izleyebilir. Ancak Kuzey Afrika'daki Güney Sudan, 2011 yılında Sudan'dan bağımsızlığını kazanmış ve bu da onu şu anda dünyanın en genç ülkesi yapıyor.
Tabi ki her şey güzel olmuyor. Maalesef sancılı geçen ayrılış süreci ilk olarak 9 Ocak 2005 yılında II. Sudan İç Savaşı sonrasında Güney Sudan'ın özerkliğini ilan etmesiyle başladı. Bu iç savaş ne yazık ki tam 22 yıl sürdü.
Kraliyet aileleri tüm dünyadaki insanların hayal gücünü zorlar. Bu kadar büyük miktarda zenginlik ve beraberinde gelen şaşırtıcı tarihi mimari ile yaşamanın nasıl olacağını hayal etmek eğlencelidir. Kuşkusuz İngiliz kraliyet ailesi, Dünya'daki en ünlü kraliyet ailesi olabilir ancak hala birçok kraliyet ailesi mevcut.
Japonya, İspanya, Svaziland, Butan, Tayland, Monako, İsveç, Hollanda ve Lihtenştayn da dahil olmak üzere dünya genelinde toplam 43 ülkeyi yöneten 28 kraliyet ailesi var.
Bilim insanlarının yüz yıllardır paylaştığı ortak hayallerin başında, insan beynini taklit edecek bir sibernetik yapı oluşturma fikri gelir. Bugüne kadar bunu hiçbir bilim insanı ya da bilim örgütü tam anlamıyla başaramadı ve yakın gelecekte de başarılacak gibi görünmüyor.
Çünkü insan beyni bir bilgisayar olsaydı, saniyede 38 bin trilyon işlem yapabilirdi. Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı BlueGene bunun sadece% 0,02'sini yönetebilir.
Herkes büyük şehirlerde veya metropollerde yaşamıyor. Reuters'e göre, birçok insan evlerini hareketli yerlerin dışında yapıyor, özellikle de kırsal alanlarda yaşayan en fazla sayıda insana sahip olan Hindistan'da yaklaşık 893 milyon kişi şehir dışında yaşıyor.
Çin ise 578 milyon kişi ile, büyük merkezlerin dışında yaşayan etkileyici bir kırsal nüfusa sahiptir. Buna Afrika'da dahil edildiğinde dünyadaki kırsal nüfusun yüzde 90'nına tekabül ediyor.